Bastion Square

 

In 1963, under the direction of city planner Rod Clack, Bastion Square was developed as a heritage book-end to the modern scheme for Centennial Square. View Street was closed off and a pedestrian sanctuary was created, set off by restored historic buildings on three sides, a magnificent view across the harbour on the fourth. It was to feature a major public amenity, the old Provincial Supreme Court building recycled as the Maritime Museum of British Columbia. The museum has come and stayed, but over time the edge buildings cycled through various uses of restaurant, retail and office. Problems with design of the square itself compromised vigorous success as an attractive urban space until renovations (architect M. Lam, City of Victoria) in 1994 reworked the pedestrian amenities, particularly by establishing a "ceremonial" entry arch on View at Government Street and a grand staircase linking the square with Wharf Street. On the Wharf Street side at the foot of the steps is a floorscape mosaic, Compass Rose, by local artist J. C. Scott.

 

Photographs

 

bastionbastion2bastion3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schematic Drawings

 

bastion